Paola Di Rosa

Paola Di Rosa, redovničko ime sv. Marija Krucifiksa, rođena je prije 200 godina u Brescii, Italija, u plemićkoj obitelji.

Otac Clemente Di Rosa ima planove za svu svoju djecu, osigurati im dobru budućnost: kvalitetno obrazovanje, materijalno nasljedstvo i vjeru u Boga. Paolu upoznaje s plemićem kojeg on vidi kao dobru i poštenu osobu. Paola poštuje oca, ali već je toliko odgojena i samostalna da svoju sjevernu točku kompasa ne veže više za zemaljskog oca već nebeskog Oca.

Paola ima tajnu. Promatra što se oko nje događa i u jeci tišine otkriva duboki smisao svega. Ne promatra više svoje vrijeme kao vrijeme bolesti, ratova, zlata, trgovine i zabava nego kao vrijeme u kojem je pozvana spajati nebo i zemlju. Vidi darovano joj vrijeme kao milosno vrijeme. Vrijeme ljubavi.

Shvaća Isusove riječi i Isusovu želju da svaki čovjek ima pravo i potrebu na dostojanstven život i uključenost u stvaranje kraljevstva Božjeg na zemlji.

Shvaća da ono što želi nadilazi njene tjelesne snage i da to ne može objasniti ljudskom logikom.

Shvaća da je voljena i ima potrebu tako voljeti druge, zagrliti cijeli svijet a s posebnom pažnjom i blagošću one od kojih ljudi lice okreću.

I evo prilike. Bresciom vlada kolera, svi bježe iz grada a ona trči u bolnicu. Svi se smiju gluhonijemoj djevojčici i njenim neartikuliranim krikovima a ona se educira kako joj pomoći. Svi upiru prostom na djevojke noći a ona ih zapošljava u svilani svoga oca… neki je osuđuju a nekima je to hrana koja razvija plemenitost njihove duše te joj se pridružuju.

I tako 1840. god. nastaje redovnička zajednica ”Ancelle della Carita”- ”Službenice Milosrđa”.

Iz želje ”živjeti kako je Isus živio” Službenice Milosrđa – Anćele preko 170 godina grle rubne i ugrožene Italije, Hrvatske, Južne Amerike i Afrike.

Nije važno gdje, s kim, glavno je da su tamo gdje vlada smrt u ropstvu grijehu, pritisak oholosti nad onima i među onima u kojima osluškuju vapaj za život – onima u kojima Isus očekuje oslobođenje: Došao sam da život imaju, u izobilju da ga imaju (Iv 10,10)