Stručno usavršavanje djelatnika

Stručno usavršavanje naših djelatnika održano je 20. veljače 2023., a vodila ga je dr.sc. Snježana Mališa na temu Pedagogija srca – put autentičnog odgovora na poziv. Vodeći nas kroz primjere iz evanđelja mogli smo naučiti da na radnom mjestu u našem pozivu trebamo biti dosljedni i spremni na iskorake u djelovanju i načinu življenja. Odgovor na Božji poziv ne odnosi se samo na izvršavanje naših uloga, na naše zvanje nego na cjelokupnost autentičnog življenja. U suvremenom društvu, da bi održali katolički identitet odgoja trebamo se usmjeriti na Isusov odgoj koji je imao jasan cilj poučavanja, uvjerenost u ono što poučava i primjeren način poučavanja. To je odgoj koji odgovara na osnovne ljudske potrebe, čini dobro nadilazeći prepreke, poučava jednostavnim i razumljivim jezikom ljubavi i milosrđa te prihvaća bez predrasuda opraštajući. Na primjeru Jone o krizi i nadi, osvijestili smo da trebamo prihvatiti rizik i ulogu protagoniste u djelovanju i odgoju, nudeći mladima s kojima radimo smislene vrijednosti života. Isus nas poziva: ”Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas” (IV, 20,21). Na pitanje kojom metodom se koristiti da bi uspjeli, dobili smo odgovor da trebamo djelovati iskustvom srca. Srce koje misli i djeluje, osjeća i oblikuje, potiče i drugoga na djelovanje.

”Isusovo je srce odgajalo srca svojim neprestanom spremnošću davanja unatoč objektivnoj spoznaji. Takvo davanje mijenja i preoblikuje i najteže odgojne slučajeve.”

Nastavak predavanja odnosio se na rad odgajatelja s temom: Trajni profesionalni razvoj odgajatelja za kršćansko djelovanje – karakteristike i izazovi. Odgajatelji bi trebali koristiti u svome djelovanju jezik uma, srca i ruku koji međusobno trebaju biti usklađeni. Kako bi naš odgoj bio djelotvoran, moramo biti svjesni Boga koji se nama služi da bi došao do srca svih ljudi. Brojnim primjerima iz evanđelja i iskustvima svetaca, poučeni smo kako odgajati, ustrajati u neuspjehu i služiti u svome pozivu.

Zahvaljujemo dr.sc. Snježani Mališa na sadržajno bogatim i poticajnim predavanjima za naš budući rad, osobni rast i profesionalni razvoj za dobrobit naše zajednice u kojoj djelujemo.