Duhovna obnova u Veloj Luci travanj 2024.

U Veloj Luci održana je duhovna obnova učenica od 19. do 21. travnja. 
Na duhovnoj obnovi predvođenoj don Hrvojem Katušićem i animatorima Dubrovačke biskupije sudjelovale su 23 učenice našeg Doma.
Program je započeo u petak navečer kada je svatko izvukao papirić sa imenom osobe za koju će moliti i biti joj ‘anđeo’. 
Predavanja don Hrvoja Katušića ponudila su nam riječi ohrabrenja i nade, nakon kojih je slijedilo vrijeme u kojem smo imale priliku za tišinu, refleksiju i zajedničko druženje.
U subotu poslijepodne, nakon predavanja na temu „osobna molitva“ uslijedila je sv. ispovijed koja je bila prilika za otvoren razgovor u atmosferi punoj suosjećanja i razumijevanja. Nakon večere imale smo sat zajedničkog klanjanja te program “Pitaj duhovnika”. 
Posljednji dan susreta, nedjelja, bila je dan odmora koji je započeo Svetom misom, koja je na poseban način obilježena aktivnim sudjelovanjem djece i mladih.Ovakav pristup ne samo da pomaže djeci i mladima da razumiju važnost evanđelja i osjećaju se dijelom veće zajednice vjernika, već potiče i obitelji da zajedno sudjeluju u duhovnim aktivnostima. Kroz dinamične elemente, misa je postala više od tradicionalnog obreda – postala je iskustvo učenja i zajedništva.
Zajedništvo je bilo ključni element ove duhovne obnove. Učenice iz Učeničkog doma Paola Di Rosa, pogođene nedavnom tragedijom koja je potresla našu zajednicu, imale su priliku povezati se. Zajednički trenuci razgovora, molitve i sjećanja na preminule pokazali su snagu podrške i bliskosti. Duhovna obnova u Veloj Luci postala je mjesto gdje smo mogle pronaći unutarnju snagu i nadu za budućnost, unatoč velikom gubitku. Don Hrvoje Katušić, sa svojim vodstvom i toplinom, pomogao je da se osjećamo sigurnima u izražavanju svoje tuge. Mnogima je ova obnova donijela osjećaj olakšanja i pružila smjernice za nastavak života nakon tragedije. Sjećanje na našu Katu i njenog brata Stjepana ostaje snažno u srcima onih koji su ih poznavali, a duhovna obnova pomogla je da se ta sjećanja održavaju živima kroz zajedništvo, ljubav i nadu za bolju budućnost.

Zahvaljujemo se našim časnim sestrama na prilici da sudjelujemo na duhovnoj obnovi, animatorima na organizaciji i svim uloženim naporima kako bi nam pružili jedno predivno iskustvo. Posebne zahvale upućujemo don Hrvoju Katušiću čija toplina i gostoprimstvo je učinilo naš boravak nezaboravnim. Radujemo se budućim prilikama za druženje i zajedničke trenutke u Veloj Luci.

Napisala: Draga Bošković