Duhovna obnova učenica 3. razreda

Učenice Učeničkog doma Paola Di Rosa imale su priliku provesti vikend, od 28. travnja do 1. svibnja, na duhovnoj obnovi u Vela Luci. Duhovnu obnovu predvodio je don Hrvoje Katušić uz animatore Dubrovačke biskupije.

U jutarnjim satima subote učenice su sudjelovale u župnom pastoralnom programu družeći se s drugim mladim skupinama vjernika poput prvopričenika, ministranata, dječjeg zbora. U posljepodnevnim satima učenice su imale priliku razgledavati povijesne i sakralne objekte u Gradu Korčuli poput katedrale sv. Marka u kojoj se čuva ikona Gospe od Otoka iz kasnog 14. stoljeća te Crkvu i Bratovštine Svi Svetih, čiji je sadržaj izuzetno bogat i važan za korčulansku povijest. Nakon razgledavanja uslijedio je odlazak na sv. Misu u obližnje naselje Pupnat, u župnu crkvu Gospe od Sniga, koju je predvodio don Robert Karačić, a nakon koje su učenice provele svoje slobodno vrijeme upoznavajući župljane na zajedničkoj večeri uz društvene igre, ples i razgovor. Nedjeljno jutro započelo je odlaskom na sv. Misu u župu sv. Josipa, u Veloj Luci, a po završetku djevojke su sudjelovale na katehezi. Tijekom ovog putovanja, najemotivniji i najvažniji dio bio je pristupanje sakramentu sv. Ispovijedi. Prije ispovijedi, svaka učenica dobila je svoj kamen koji je predstavljao težinu njezinih grijeha, a nakon ispovijedi svi su predali svoj kamen na oltar. U večernjim satima učenice su pristupile klanjanju u crkvi Gospe od Zdravlja, koje je bilo posebno dojmljivo u ovoj cjelokupnoj duhovnoj obnovi. Posljednje jutro i prigodom obilježavanja sv. Josipa Radnika, učenice su posjetile samostan istoimenog svetca gdje ih je dočekala časna sestra Tješimira. Nedugo nakon ručka, don Hrvoje je pozvao djevojke na još jedno zajedničko okupljanje  na kojem je nastojao odgovoriti na sva njihova pitanja o vjeri, životu i brojnim drugim temama. Pri samom dolasku na duhovnu obnovu svatko je dobio svog anđela čuvara koji je na ovom putu molio za njega. Prije povratka u Dubrovnik anđeli čuvari su se otkrili i na sentimentalan način jedni drugima napisali pisma.

Na koncu, imamo veliku želju zahvaliti se našoj ravnateljici s. Marijani Puljić, s. Branki Plenči, don Hrvoju Katušiću, animatorima Dubrovačke biskupije: Ivani, Luki, Mateju i Matiji te svima onima koji su se na mnogobrojne načine uvukli u naša srca na ovome duhovnom hodu. 

Tekst napisala: Marija Kralj, učenica 3. razreda