Formacijski susret u svibnju

U našem Domu dana 25. i 26. svibnja održao se formacijski susret za naše učenice kojeg su vodile psihologinja Marija Volarić, pedagoginja Ivana Svetac i odgajateljica Ivana Giunio.  Kao i svaki naši prethodni susret, i ovaj put nastojali smo usmjeriti pogled prema našoj nutrini, posvijestiti naše vrijednosti te baviti se našim osobnim i socijalnim razvojem. 

Tijekom prvog dana formacije, predavanja i radionice omogućile su učenicama upoznavanje s pojmom identiteta, njegovom važnosti i načinom razvoja. Kroz razmatranja biblijskih citata, učenice su promišljale o svom životu i djelovanju, a meditativnim pristupom spoznavali su smisao našeg postojanja kroz simbolično sagorijevanje svijeće. Nakon toga, posjetili smo Franjevački samostan u staroj gradskoj jezgri nakon čega su učenice zaigrale igru Izazova na Dubrovačkim zidinama. Brzina, spretnost i najvažnije timski rad bio je ključ za pobjedu u ovoj igri, a naše učenice su pokazale da im to ide vrlo uspješno. Nakon kratkog predaha, u domskoj kapelici učenice su prisustvovale klanjanju Presvetom, a potom je uslijedilo zajedničko druženje kroz film i kokice. Potaknuti početnim predavanjem ove formacije, i u ovome filmu mogli smo vidjeti nevjerojatnu i emotivnu priču o potrazi za svojim identitetom i promisliti o pravim izvorima sreće u našim životima. 

Drugi dan formacije započeo je odlaskom na Srđ. Vrlo atraktivno penjanje žičarom omogućilo je svima nama spoznati veličinu i ljepotu našeg Grada. Nakon kraće šetnje kroz krajolik Srđa, posjetili smo Muzej Domovinskog rata. Razne fotografije, predmeti i video projekcije vratile su nas u prošlost naših predaka koji su se borili za domovinu i naš Grad. Nakon slobodnog vremena, održana je radionica u kojoj smo se usmjerili na otkrivanje vlastitih talenata koji su nam darovani.  Kako bi zaokružile sve što su do sada iskusile i proživjele tijekom odrastanja, učenice su potom kroz kreativni način izradile vlastite kutijice života u kojima su pohranile sve ono važno i značajno što je obilježilo njihov život poput raznih sretnih i teških trenutaka, osoba, životnih uspjeha, emocija, vlastite snage i sposobnosti. Kroz njihove radove vidjela se raznolikost njihovih života koja ih je izgradila u današnje mlade djevojke spremne za kreiranje novih životnih stranica. Formacijski vikend završili smo slaveći sv.Misu u crkvi sv. Mihaela.