Giffoni 2018 – kako je biti u filmskom žiriju

Kao članica medijske skupine Paola di Rosa sudjelovala sam u filmskoj delegaciji koja je išla na 48. Giffoni Film Festival u trajanju od 19.srpnja. do 29.sprnja 2018 godine. To je jedan od najpoznatijih filmskih festivala za mlade koji se održava na jugozapadu Italije u istoimenom gradiću Giffoni. Festivalski program čine filmovi profesionalaca namijenjeni djeci i mladima, a posebnost je festivala što prikazane filmove ocjenjuju upravo mladi. Organizatori festivala nastoje izmijeniti sudionike svake godine, kako bi što više mladih imalo priliku posjetiti festival, a ove su godine iz Hrvatske su posjetili Festival Karlo Špoljar, Noa Nikolić, Ana Glamuzina iz Udruge Kaooosss iz Zagreba i moja malenkost Jelena Kordić iz medijske skupine Učeničkog doma Paola di Rosa iz Dubrovnika.

Već u Hrvatskoj stupila sam u kontakt s Mariomlaurom Iacuzzo, petnaestogodišnjakinjom iz obitelji koja mi je dodjeljena kao domaćin u Italiji, a nekoliko dana prije putovanja čula sam se i sa svojim mentorima, Jurom Troje i Majom Josipović. Obzirom da sam  jedina letjela iz Dubrovnika, tek sam se u avionu upoznala sa ostatkom ekipe iz Hrvatske. Nakon što smo sletjeli u Rim do Salerna smo putovali autobusom, gdje nas je dočekala moja obitelj domaćin i odvela me u njihov dom u Sovvieco. U obitelji Marielaure Iacuzzo osjećala sam se kao kod kuće, bez obzira na različite jezike i kulturu.

Jedan prosječan dan na Giffoni film festivalu se sastoji od gledanja projekcija najnovijih filmova, susreta sa glumcima ili redateljima, druženja sa ostalim vršnjacima, uličnim zabavama i koncertima. Gledali smo mnoge filmove kao što su Ant Man and the Wasp, More, Meerkat moonship, Cross my heart, This crazy heart… Najviše su mi se svidjeli More i This crazy heart. Film More sniman je po istinitom događaju i opisuje trenutnu migrantsku krizu, dok film This Crazy Heart govori o sukobu oca i sina, koji na kraju ima pozitivan ishod.

Slobodno vrijeme smo iskoristili za izlet, te se samostalno organizirali za put u Amalfi, gradić u stijeni s prekrasnim pogledom na more. Slična druženja imali smo i s obiteljima domaćina, pa sam se sa Mariomlaurom, Giorgiom i njihovim roditeljima penjala na jedan od najopasnijih vulkana na svijetu, Vezuv.

Nakon dva tjedna prekrasnog iskustva vratili smo se u Hrvatsku prepuni dojmova. Stekli smo puno poznanstava iz Italije, Argentine, Kube, Španjolske, Bjelorusije, Makedonije…

Zahvaljujem se Hrvatskom filmskom savezu koji mi je omogućio odlazak u Italiju, svojoj medijskoj skupini Paola di Rosa koja je imala povjerenje u mene, obitelji domaćinu koja me je ljubazno primila u svoj dom, a vrijeme provedeno sa Mariomlaurom, mentorima i prijateljima iz Zagreba neću nikad zaboraviti.

Jelena Kordić,

članica filmske skupine Paola Di Rosa