Hodočašće u Rim

Naša avantura započela je u nedjelju 31. ožujka  uzbudljivim polaskom iz Splita prema Anconi. Putovanje je trajalo nekoliko sati, ali uzbuđenje je raslo kako smo se približavali našem odredištu.

U popodnevnim satima stigli smo u Rim gdje smo se smjestili i kratko odmorili te potom uputili u Crkvu sv. Jeronima gdje smo sudjelovali na Svetoj misi. Nakon duhovnog početka, krenuli smo u istraživanje Rima, očaravajućeg grada s bogatom poviješću i arhitekturom.

Utorak je bio ispunjen posjetama brojnim znamenitostima. Počeli smo s Crkvom Sv. Pavla izvan zidina, a potom smo posjetili Crkvu Sv. Ivana Lateranskog i krstionicu te Scala Santa. Nakon toga, uživali smo u slobodnom vremenu. Popodne smo posjetili samostan sestara Kćeri milosrđa, Crkvu Sv. Marije Velike, Crkvu Sv. Petra u Okovima, Koloseum, Oltar domovine, Ara Coeli i Circus Maximus. Večer smo proveli uz večeru u tipičnom rimskom restoranu i šetnji po prekrasnim rimskim ulicama.

U srijedu smo sudjelovali na Trgu svetog Petra u Vatikanu na općoj audijenciji pape Franje. Po završetku audijencije uputili smo se u razgledavanje Bazilike Sv. Petra i kripte, nakon čega smo imali vrijeme za osobnu molitvu u bazilici. Slijedio je uspon na kupolu sv. Petra, na kojoj smo mogli uživati u prekrasnim pogledima na Vatikan. Večer smo proveli u zajedničkom druženju uz pjesmu.

Četvrtak smo započeli posjetom nekim od najpoznatijih rimskih trgova i fontana, uključujući Piazza del Popolo, Piazza Navona, Pantheon, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna i Campo di Fiori. Nakon obilaska povijesnih mjesta, posjetili smo katakombe Sv. Calista, gdje smo dobili uvid u rimsku povijest i kulturu te smo slavili Svetu misu. Večer smo proveli uz opuštenu večeru i slobodno vrijeme za istraživanje rimskih ulica.

Posljednji dan u Rimu započeli smo rano kako bismo imali dovoljno vremena za posjet Asizu. U Asizu smo se divili ljepoti grada te posjetili njegovu kulturnu i duhovnu baštinu kao što su crkvica Porcijunkula, bazilika sv. Franje i njegov grob. Nakon ručka i slobodnog vremena, krenuli smo prema Anconi gdje smo se ukrcali na trajekt za povratak u Split. Naša avantura završila je s mnogo nezaboravnih uspomena i predivnih iskustava koje ćemo dugo pamtiti.

Zahvaljujemo se svima na ovom predivnom druženju, prvenstveno don Hrvoju Katušiću koji nas je pozvao da zajedno s veselom ekipom iz Vele Luke idemo u Rim te nas vodio čarobnim ulicama Rima i omogućio da istražimo sve što ovaj grad ima za ponuditi. Također zahvaljujemo i ravnateljici s. Marijani Puljić koja je cijelim putem pazila da se nitko ne izgubi. Zahvaljujemo se i suputnicima na zajedničkim uspomenama koje će zauvijek ostati u našim srcima.

Napisala: Draga Bošković