Raduj se za svoje mladosti – Gospić SHKM 2024.

Na 12. po redu Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću, koji se ove godine održao pod geslom “Raduj se za svoje mladosti”, sudjelovale smo zajedno sa mladima Dubrovačke biskupije. Putovanje smo započeli u petak 3. svibnja u popodnevnim satima, a vratili smo se u nedjelju 5. svibnja u večernjim satima.

Vikend obilježen zajedništvom, molitvom i zabavom započeo je dolaskom na župu Udbina, na kojoj smo bili smješteni. U Crkvi hrvatskih mučenika dočekao nas je naš domaćin, vlč. Josip Šimatović. Nakon dobrodošlice, bili smo smješteni po obiteljima koje su nas ugostile tijekom ova dva dana.

Subota je započela jutarnjim programom u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Nakon kratkog predstavljanja župe i svetišta, te upoznavanja s ostalim grupama mladih smještenih u Udbini, krenuli smo prema Gospiću, na Trg Stjepana Radića, gdje su nas, uz brojne promotivne štandove, dočekali i Hrvatsko nadzemlje, Vjera i svjetlo, Matej Lovrić te Vis Mihovil. Pretprogram susreta je završio formiranjem velike procesije od Trga Stjepana Radića do stadiona Balinovac, gdje smo imali mogućnost pristupiti svetoj ispovijedi, sudjelovali u zajedničkoj molitvi te na posljetku u 17 sati na svetoj misi. Predvoditelj euharistije bio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, donedavni domaći biskup koji je, sudjelujući u organizaciji, predložio geslo 12. SHKM-a: “Raduj se za svoje mladosti”. Na samom kraju misnog slavlja objavljeno je da će domaćin 13. Susreta hrvatske katoličke mladeži biti grad Požega i Požeška biskupija. Susret hrvatske katoličke mladeži završio je u kasnim satima, koncertom Božje pobjede na Trgu Stjepana Radića.

Sutradan smo jutro započeli euharistijskim slavljem u Crkvi hrvatskih mučenika, koju su, uz domaćina vlč. Josipa, predvodili i svećenici Dubrovačke biskupije. Nakon toga smo imali priliku uživati u zabavnom i edukativnom programu Hrvatskog nadzemlja, koji su nam svojim skečevima dočarali “Što je vjera?”. Nakon ručka i slobodnog vremena krenuli smo prema Dubrovniku gdje je naše putovanje završilo u večernjim satima.

Drago mi je što sam imala priliku biti sudionik 12. SHKM-a te što ću to iskustvo moći iskoristiti da prenesem drugima svoje doživljaje. Preporučila bih drugima da odu na slijedeći SHKM jer, osim što pruža nezaboravnu zabavu, omogućuje nam da upoznamo brojne osobe koje su iz mnogobrojnih razloga odlučile doći na susret.

Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli da ovaj vikend provedemo u što boljoj atmosferi, uključujući obitelji koje su se potrudile da se u njihovim domovima osjećamo kao kod kuće.

Napisala: Marija Kralj