U Makedoniju preko Grčke: razmjena suradnje među domovima

Dugom planiranju došao je kraj. 10. svibnja 2018. kada smo u večernjim satima krenuli na dugo očekivano putovanje. Među putnicima (djelatnicima) vladalo je veliko ushićenje. U ranojutarnjim satima 11. svibnja stižemo na prvu stanicu  u Solun. Solun nas je na prvu oduševio svojom poviješću. Šetnju smo započeli kod Bijele kule, najznamenitije povijesne građevine u Solunu .

Krenuli smo prema parku spomeniku posvećenom Aleksandru Velikom a u čijoj neposrednoj blizini se nalaze i poznata instalacija solunski kišobrani. Nastavili smo obilaziti znamenite bazilike od kojih je najpoznatija bazilika svetog Dimitrija. Obilazak smo zaokružili dolaskom na Aristotelov trg gdje smo se okrijepili i osladili grčkim delicijama.

Putovanje smo nastavili prema Skopju gdje su nas dočekali naši srdačn domaćin Blaze Mitev iz udruge učeničkih domova Makedonije, zajedno sa svojim suradnicima. Prespavali smo kod naših domaćina u učeničkom domu Partenije Zografski.

Subotu smo započeli šetnjom po centru Skopja i oduševljeno gledali u novouređene trgove posvećene velikanima Makedonije među kojima smo posjetili i spomen kuću Majke Terezije.

U popodnevnim satima smo posjetili Nacionalni muzej Makedonije gdje nas je stručni vodič i naš domaćin prof. Božo Bubalo poučio makedonskoj povijesti.

U večernjim satima su nam domaćini pripremili “coctel party” iznenađenja sa sa kolegama iz struke i švedskim stolom makedonskih delicija. Tu su nas upoznali sa aktivnostima svoga doma. Naime, Dom broji 50 učenika u čijem je sustavu ponuđeno i srednjoškosko obrazovanje mehaničkog, tekstilnog i grafičkog smjera. Osim prostora za druženje, spavanje i jelo predviđeni su i prostori za proizvodnju tekstila. Dom sudjeluje u mnogim međunarodnim projektima, a zbog količine i kvalitete projekata imaju izravan pristup evropskim fondovima.

Nedjelja je bila rezervirana za Ohrid gdje nas je ugostio ravnatelj studenskog doma Ohrid i upoznao nas s gradom, a stručnu vodstvo i dalje je nastavio naš dragi prof. Božo Bubalo.

Nakon obilaska znamenitosti dolazi šećer na kraju za nas žene – kupnja ohridskih bisera koji će nas još dugo vremena krasiti i podsjećati na ovo prekrasno putovanje.

Smiljana Čučuković

i Gabrijela Lovrić,

djelatnice doma UD Paola Di Rosa